Тютюн – загроза нашому довкіллю!

Тютюнова епідемія є однією з найсерйозніших загроз для здоров’я населення, яке коли-небудь виникало у світі; щорічно від неї гине понад 8 мільйонів людей. Понад 7 мільйонів з яких – споживачі та колишні споживачі тютюну, і понад 1,2 мільйони – некурці, що піддаються впливу вторинного тютюнового диму.

Вживання тютюну лягає важким тягарем на плечі населення та економіку країни. Куріння викликає підвищений ризик серцево-судинних та респіраторних захворювань, раку, діабету, гіпертонії тощо. Тютюнопаління в закритих приміщеннях є основним джерелом забруднення повітря, оскільки в процесі куріння у повітря виділяються токсичні речовини, збільшуючи ризик впливу на некурців.

На всіх етапах свого життєвого циклу тютюн не тільки завдає шкоди здоров’ю всіх людей, але й забруднює нашу планету. Вирощування, виробництво та використання тютюну отруюють нашу воду, ґрунт, пляжі та міські вулиці хімікатами, токсичними відходами, недопалками, включаючи мікропластмаси, та відходами від електронних сигарет.

За даними ВООЗ виробництво тютюну стає причиною викидів обсягом 84 мільйонів тон в еквіваленті вуглекислого газу щорічно. Це рівнозначно запуску до космосу 280 000 ракет. Сигаретні фільтри (окурки) займають одне з перших місць серед забруднюючих та токсичних речовин, що містяться у наших водоймищах. Для біорозкладання недопалка потрібно близько 10 років, що дозволяє нікотину та хімічним речовинам просочуватися в навколишні екосистеми.

Утилізація картриджів та батарей для електронних цигарок створює серйозну екологічну проблему. Більшість пластмасових картриджів для електронних сигарет не підлягають повторному використанню або переробці та опиняються у стічних канавах, на вулицях та у водоймах. Неналежна утилізація цих виробів завдає величезної шкоди навколишньому середовищу, оскільки вони складаються з біонерозкладних матеріалів, таких як металеві котушки, пластмаси, розпилювачі, батареї та чіпи мікроконтролерів. Крім того, багато виробів є одноразовими. Кожна викурена сигарета або використаний тютюновий виріб розточує дорогоцінні ресурси, від яких залежить наше існування. Відмовтеся від тютюну заради свого здоров’я та здоров’я нашої планети!