ОГОЛОШЕННЯ!!!

Шановні жителі Бобровицької та Новобасанської територіальних громад, всі, хто ще не уклав декларацію з лікарем чи має бажання переукласти, запрошуємо до нашого Центру.

До медичної спільноти КНП «Бобровицький центр первинної медико-санітарної допомоги», після проходження навчання приєднались два лікарі загальної практики – сімейні лікарі:

  1. Носач Оксана Миколаївна. Здійснювати надання допомоги буде в Бобровицькій міській амбулаторії за адресою м. Бобровиця, вул. О.Бичка 1, кабінет № 2.Графік приймання пацієнтів: понеділок – четвер з 9:00 до 13:00 год., п’ятниця з 9:00 до 12:00 год.
  2. Кушніренко Борис Миколайович. Здійснювати надання допомоги буде в Новобиківській сільській амбулаторії за адресою с. Новий Биків, вул. Центральна 4.Графік приймання пацієнтів: понеділок – четвер з 9:00 до 13:00 год., п’ятниця з 9:00 до 12:00 год.

Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на гострий інфаркт міокарда

Інфаркт міокарда – крайній ступінь ішемічної хвороби серця, який
характеризується розвитком ішемічного некрозу ділянки міокарда, що виник
внаслідок абсолютної або відносної недостатності кровопостачання у цій
ділянці.
Найчастіше інфаркт міокарда виникає у хворих, що вже мають
діагностовану ішемічну хворобу серця. У хворого виникає біль за грудниною
(який може іррадіювати у ліве плече, ліву частину нижньої щелепи, спину),
холодний піт, страх смерті. Больовий напад не знімається стандартною дозою
нітратів, яка дається тричі протягом 30 хвилин. Фізична активність обмежена.
Ознаки гострого інфаркту міокарда:
1) дискомфорт в центрі грудної клітки;
2) стискаючий, тягнучий біль за грудиною;
3) ниючий біль в грудній клітці з іррадіацією
в ліву руку, шию, нижню щелепу;
4) немотивоване відчуття страху;
5) раптова задишка;
6) холодний піт, нудота, запаморочення.
Послідовність дій при наданні домедичної
допомоги постраждалим при підозрі на гострий
інфаркт міокарда:
1) перед наданням допомоги переконатися у
відсутності небезпеки та за її відсутності перейти
до наступного кроку;
2) заспокоїти постраждалого та пояснити свої
подальші дії;
3) здійснити виклик екстреної медичної допомоги та дотримуватись
вказівок диспетчера прийому виклику;
4) надати постраждалому максимально зручного для нього положення;
5) розстібнути стискаючі елементи одягу у постраждалого;
6) забезпечити надходження свіжого повітря в приміщення, де
знаходиться постраждалий;
7) при можливості дати постраждалому розжувати таблетку кислоти
ацетилсаліцилової у дозі 162-325 мг (незалежно від прийому інших
препаратів) за умови відсутності у нього алергічної реакції;
8) забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади
екстреної (швидкої) медичної допомоги;
9) при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної
(швидкої) медичної допомоги повторно здійснити виклик екстреної медичної
допомоги;
10) за можливості зібрати у постраждалого максимально можливу
інформацію стосовно точного часу початку захворювання та можливих

обставин, які з цим пов’язані. Всю отриману інформацію передати
працівникам бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або диспетчеру
служби екстреної медичної допомоги.
Якщо до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги
постраждалий втратив свідомість, слід перейти до Порядку надання
домедичної допомоги дорослим при раптовій зупинці кровообігу,
затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09 березня
2022 року № 441.

Про проведення щорічної регіональної інформаційно-просвітницької акції «Жінки, знайте свої права»

У рамках виконання законів України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про протидію торгівлі людьми», Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 № 1544-р (зі змінами), Плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року у Чернігівській області, затвердженого розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 01.06.2023 № 323 в області традиційно щорічно напередодні Міжнародного жіночого дня (лютий-березень) проводиться регіональна інформаційно-просвітницька акція «Жінки, знайте свої права», яка більше 10 років поспіль була ініційована громадською організацією «Спілка жінок України».

Мета акції – підвищення рівня обізнаності жінок щодо їх прав, поінформованості про шляхи попередження та інструментів протидії дискримінації за ознакою статі, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, попередження та зупинення усіх форм насильства стосовно жінок і дітей, торгівлі людьми, розвитку жіночого лідерства у всіх сферах та на всіх рівнях.

Українська держава в процесі розбудови нового суспільного та державного устрою підтвердила свою прихильність до демократичних принципів, серед яких одним з основоположних є принцип рівності жінок і чоловіків.

Політична воля до досягнення ґендерної рівності в суспільстві, подолання всіх форм дискримінації за ознакою статі закріплена Конституцією України і законодавчо забезпечена. Підтвердженням цьому є приєднання України до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок – найважливішого базового документу, який регламентує діяльність держави у сфері формування та реалізації політики рівних прав і можливостей.

Чимало жінок не усвідомлюють своїх прав, не знають про рух на їх захист і розглядають систему прав людини, як щось абстрактне, що їх не стосується. Хоча активна діяльність, у першу чергу, таких міжнародних організацій як ООН, МОП, ОБСЄ та ін., упродовж останніх десятиліть зробила права жінок більш окресленими, зараз нагальне завдання полягає у тому, аби зробити їх досяжними.

Жінки і чоловіки мають право на рівність у користуванні й захисті всіх прав людини й основних свобод у політичній, економічній, соціальній, культурній, громадській чи будь-якій іншій сфері. Ці права включають, зокрема:

  • право на життя; право на рівність;
  • право на свободу й особисту недоторканність;
  • право на рівний захист законом;
  • право бути вільним від усіх форм дискримінації;
  • право на найвищий з досяжних рівень фізичного і психічного
  • право на справедливі і сприятливі умови праці;
  • право не бути відданим на катування чи інше жорстоке нелюдське чи принизливе поводження чи покарання.

Кожен має право на рівний захист відповідно до закону, без дискримінації за будь-якою ознакою.

Важливо вміти вирізняти та попереджати прояви дискримінації та ґендерного насильство, а також допомагати тим, хто від них потерпає. Тисячі жінок, потерпають від різноманітних проявів дискримінації та ґендерного насильства, найчастіше – у власних сім’ях та на роботі.

Багато людей роками терплять це, тому що не знають своїх прав.

За порушення законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків громадяни і посадові особи несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Якщо жінка чи чоловік вважають, що вони стали жертвами дискримінації за ознакою статі чи ґендерного насильства, то вони можуть звернутися зі скаргою чи заявою про порушення своїх прав до:

  • Уповноваженого(ої) Верховної Ради України з прав людини;
  • Спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань рівних прав та можливостей жінок і чоловіків (Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту);
  • Уповноважених осіб з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування;
  • Правоохоронних органів;
  • Суду.

Враховуючи те, що найбільше прямих дискримінаційних проявів спостерігається у сфері зайнятості, допомогу у відстоюванні своїх прав та законних інтересів працюючій особі можуть надати профспілки. Саме профспілкові організації та об’єднання на сучасному етапі повинні домагатися реалізації можливостей гідної праці для жінок, створення належних робочих місць і дотримання прав жінок і чоловіків у сфері праці.

Лабораторні дослідження швидко і безоплатно можуть отримати жителі Бобровицької та Новобасанської громад

З початку лютого 2024 року у Бобровицькому ЦПМСД з’явилася можливість отримувати нові діагностичні послуги прямо в амбулаторіях та не витрачати час на доїзд до іншого закладу. В чотирьох амбулаторіях закладу в Бобровиці, Новій Басані, Новому Бикові та Кобижчі можна швидко і безоплатно пройти обстеження та отримати результати:

  • загального аналізу крові,
  • глюкози в цільній крові,
  • холестерину крові,
  • аналізу на С-реактивний білок,
  • глікованого гемоглобіну, ШОЕ та інших лабораторних досліджень.

Усі ці дослідження надаватимуться пацієнтам безкоштовно, оскільки вони входять до переліку діагностичних послуг, передбачених договором з НСЗУ за державною Програмою медичних гарантій (ПМГ). Для отримання послуг необхідно звернутися до свого сімейного лікаря та отримати направлення.

Також амбулаторії громад стануть комфортнішими для пацієнтів та працівників, завдяки оновленню меблів, що дозволить очікувати прийому та проводити прийом в кращих умовах. Завдяки закупівлі нових комп’ютерів та принтерів медичний персонал зможе оперативніше вносити дані пацієнтів в електронні картки та більше часу приділяти роботі із пацієнтами.

 Закупівля обладнання була здійснена командою Бобровицького ЦПМСД завдяки втіленню гранту в рамках Відкритої грантової програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги» Проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Колектив Бобровицького ЦПМСД за підтримки керівництва Бобровицької міської ради постійно працює та шукає шляхи щодо покращення якості та доступності медичних послуг для населення, а також комфортної роботи медичного персоналу.

ПОДЯКА ЗА СПІВПРАЦЮ

Колектив Комунального некомерційного підприємства «Бобровицький центр первинної медико-санітарної допомоги» Бобровицької міської ради Чернігівської області висловлює щиру подяку та повагу нашому земляку Богдану, БО «Благодійний фонд «ПАЦІЄНТИ УКРАЇНИ» https://www.facebook.com/patients.org.ua?mibextid=ZbWKwL та Nova Ukraine https://www.facebook.com/novaukraine.org?mibextid=ZbWKwL за постійну співпрацю та надання гуманітарної допомоги медичним закладам нашого ЦПМСД.

БО «Благодійний фонд «ПАЦІЄНТИ УКРАЇНИ» та Nova Ukraine уже другий рік допомагає нам в придбанні необхідних медичних засобів. Оперативно реагують та забезпечують потреби на запити нашого центру.

8 лютого 2024 року для покращення надання медичних послуг Бобровицький центр первинної медико-санітарної допомоги отримав 2 портативних електрокардіографи, 1 аналізатор сечі та 5 комплектів переносних бактерицидних ламп.

Щиро дякуємо кожному, хто наближає нашу Перемогу!

Бобровицькі медики допомагають колегам в ЗСУ

Медична рота 143 окремої стрілецької бригади щиро дякує колективам КНП «Бобровицька опорна лікарня» та «Бобровицький ЦПМСД» Бобровицької міської ради за постійну підтримку та допомогу нашому підрозділу.

Дякуємо за вкотре надану допомогу, зокрема, – це ноші медичні, шини що фіксують кінцівки, медичні засоби захисту, шприци, знеболюючі та інші ліки.

Разом до Перемоги!

Слава Україні!

Рак – не вирок. Це хвороба, з якою можна боротись і яку можна перемагати!

Кожного року, в світі, виявляється більше 10 млн. людей, хворих на рак і приблизно 8 млн. помирають від нього. У Європейському регіоні, за наявними оцінками, якщо не вжити більш рішучих заходів, то до 2030 року захворюваність на рак досягне 5,4 млн випадків на рік, і щорічно від онкологічних захворювань помиратимуть 2,5 млн.

Рак – це загальне позначення великої групи хвороб, які можуть уражати будь-яку частину тіла. Використовуються також такі терміни, як злоякісні пухлини або новоутворення. Розвивається пухлина однієї єдиної клітини та має характерну ознаку – швидке розмноження аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних меж та здатні поширюватися в інші органи.

Перетворення нормальної клітини в пухлинну відбувається в ході багатоетапного процесу, що зазвичай являє собою перехід передракового стану в злоякісне новоутворення. Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії між генетичними факторами людини й трьома категоріями зовнішніх факторів, що включають:

  • Фізичні канцерогени (ультрафіолетове, іонізуюче випромінювання, тривале травмування тканини тощо).
  • Хімічні канцерогени (азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини, миш’як та інші забруднювачі харчових продуктів і питної води).
  • Біологічні канцерогени (інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами тощо).

Основними чинниками ризику розвитку онкологічних захворювань є: вживання тютюну, алкоголю, нездорове харчування, хронічний стрес, інфекції, у тому числі викликані вірусами гепатиту B або C і деякими типами вірусу папіломи людини, і навіть вік людини.

Мільйони життів можна рятувати щороку, впроваджуючи стратегії профілактики, раннього виявлення та лікування з урахуванням ресурсів. Щонайменше одну третину всіх смертей, пов’язаних із раком, можна уникнути шляхом регулярного обстеження, раннього виявлення та лікування.

Розвиток раку можна попередити, зменшивши вплив факторів ризику:

Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує. Але існує пряма залежність ризику раку від доз алкоголю: що більше спиртних напоїв ви вживаєте, то вищим стає ризик раку.

  • Надмірна вага або ожиріння. Загалом збільшення ваги, особливо у дорослому віці, пов’язане з підвищеним ризиком розвитку 12 різних видів раку, включаючи рак стравоходу, ободової та прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки та нирок.
  • Дієта та харчування. Експерти припускають, що дієти та споживання їжі з високим вмістом червоного м’яса, обробленого м’яса, солоної їжі та низьким вмістом фруктів і овочів, підвищують ризик захворіти на рак, зокрема товстої кишки, носоглотки та шлунка. Щоб зменшити ризик виникнення раку, підтримуйте принципи здорового харчування. Передусім у щоденний раціон мають входити фрукти та овочі, а від великої кількості червоного м’яса і м’ясних консервів краще відмовитись.
  • Фізична активність. Регулярна фізична активність не тільки допомагає зменшити надлишок жиру в організмі та пов’язаний із цим ризик розвитку захворювань, але й може допомогти зменшити ризики розвитку раку товстої кишки, молочної залози та ендометрія. Регулярна фізична активність надає не лише додатковий захист від раку, а й покращує здоров’я в цілому. Регулярна фізична активність, підтримка здорової ваги тіла, а також правильне харчування – це ті прості речі, що рятують життя.
  • Тютюн. Тютюновий дим містить принаймні 80 різних речовин, що викликають рак (канцерогени). Під час вдихання диму хімічні речовини потрапляють у легені, переходять у кровотік і розносяться по всьому тілу. Ось чому куріння або жування тютюну не тільки викликає рак легенів і ротової порожнини, але також пов’язане з багатьма іншими видами раку. Чим більше людина курить, чим у молодшому віці вона починає палити і чим довше продовжує палити, тим більше підвищується ризик розвитку раку. За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. В свою чергу відмова від куріння, зменшує ризик розвитку раку на 70%.
  • Іонізуюче випромінювання. Радон, рентгенівські промені, гамма-промені та інші форми високоенергетичного випромінювання – створені людиною джерела радіації можуть викликати рак і становлять ризик для працівників. Тривалий і незахищений вплив ультрафіолетового випромінювання сонця, сонцезахисних ламп і солярію також може призвести до меланоми та злоякісних пухлин шкіри. Люди зі світлою шкірою, люди з великою кількістю родимок або ті, у кого в родині були випадки меланоми або немеланомного раку шкіри, знаходяться в групі найбільшого ризику. Однак у людей будь-якого відтінку шкіри може розвинутися рак шкіри. Влітку обов’язково варто використовувати сонцезахисні засоби, які захищають шкіру від пагубного впливу.
  • Небезпеки на робочому місці – деякі люди ризикують піддатися впливу речовин, що викликають рак, через роботу, яку вони виконують. Наприклад, було встановлено, що у працівників хімічної промисловості, що займаються фарбуванням, частіше, за інших людей, хворіють на рак сечового міхура. Азбест є загальновідомою причиною раку на робочому місці, зокрема раку під назвою мезотеліома, який найчастіше вражає оболонку легенів.
  • Інфекції. Нерідко рак виникає внаслідок інфекційних захворювань. Інфекційні агенти спричиняють приблизно 2,2 мільйона смертей від раку щорічно. Це не означає, що вказаними видами раку можна заразитися як інфекцією; скоріше вірус може спричинити зміни в клітинах, що підвищує ймовірність того, що вони стануть раковими. Приблизно 70% випадків раку шийки матки викликані інфекціями, пов’язаними з вірусом папіломи людини (ВПЛ), тоді як рак печінки та неходжкінська лімфома можуть бути спричинені вірусом гепатиту В і С, а лімфоми пов’язані з вірусом Епштейна-Барра. Раніше бактеріальні інфекції не вважалися збудниками раку, але новітні дослідження показали, що у людей, в шлунку яких є інфекція Helicobacter pylori, розвивається запалення слизової оболонки шлунку, що підвищує ризик захворіти на рак шлунку. Профілактичні заходи включають вакцинацію та профілактику інфекційних і паразитарних захворювань.

Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Так, наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров’ям чоловіків – у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях. Існують економічно ефективні тести, які допомагають на ранній стадії виявити колоректальний рак, рак молочної залози, шийки матки та порожнини рота, а також розробляються додаткові тести для інших видів раку.

Для раннього виявлення раку та своєчасно розпочатого лікування варто щороку проходити медичні профілактичні огляди. Жінки обов’язково мають обстежуватись у мамолога, до 40 років щороку робити ультразвукову діагностику, після – мамографію. Чоловіки ж мають проходити профілактичний огляд в уролога раз на рік.

Таким чином, якщо вести здоровий спосіб життя, ризик захворіти на рак можна значно знизити, а лікування, яке було почате на ранніх стадіях захворювання, дає хороші результати і збільшує шанси на довголіття. Рак – це не вирок. Це хвороба, з якою можна боротись і яку можна перемагати!

Як зменшити ризик розвитку раку: 5 правил щоденного життя

Кількість випадків раку щороку зростає у всьому світі і на жаль, така ж тенденція спостерігається і в Україні. Чи дозволити цим показникам зростати і надалі – залежить від кожного з нас.

Прості правила, що допоможуть зменшити ризик захворіти на рак:

  1. Зберігайте здорову вагу і будьте фізично активними.

Регулярна фізична активність є обов’язковою та незамінною складовою здорового способу життя у будь-якому віці. Всього 30 хвилин фізичних вправ в день суттєво зменшать ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету та раку. Мінімальна тривалість помірної та середньої за інтенсивністю фізичної активності повинна становити 30 хвилин на день або 150 хвилин на тиждень. Якщо Вам більше підходять високо-інтенсивні фізичні вправи, то їх тривалість повинна складати щонайменше 15 хвилин на день або 75 хвилин на тиждень.

2. Скоротіть споживання фаст-фуду та солодких напоїв, червоного та обробленого м’яса (ковбас, сосисок, копчених продуктів). Червоне м’ясо є хорошим джерелом заліза, цинку, багатьох незамінних амінокислот, а також таурину, карнітину, коньюгованих лінолеїнових кислот, креатину, та вітаміну В12. Водночас люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м’яса (ковбаси, сосиски, копчені вироби), частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають. Надлишок процесованого м’яса в раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати. При надмірній кількості в раціоні білкової їжі, будь-якого походження, збільшується інсуліноподібний фактор росту. Він може брати участь в розвитку пухлин.

Готового червоного м’яса бажано їсти не більше 70 грамів на день або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня. Намагайтесь повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м’ясних продуктів – не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.

  1. Притримуйтесь принципів здорового харчування.

Організм отримує достатню кількість корисних речовин та енергії, якщо щодня споживати продукти з основних п’яти груп:

  • Різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові: 300 г овочів за 4-5 порцій та 75 г бобових на добу;
  • Фрукти та ягоди: 300 г за 2 порції на добу;
  • Цільні злаки або злакові продукти, які зберігають у своєму складі максимальну кількість харчових волокон – хліба, каші, пластівців, макаронних виробів (70г цільних злаків для жінки та 90г – для чоловіка).
  • Нежирне м’ясо та птиця, риба, яйця, горіхи та насіння: переважно м’ясо птиці, 2-3 рибні страви на тиждень, 1-2 яйця на добу, 2 ложки горіхів та насіння на добу.
  • Молоко, йогурт, сир, переважно із помірним вмістом жиру, або їх альтернативи: низької та помірної жирності, 2,5-3 порції на добу.
  1. Відмовтесь від куріння та алкоголю.

Тютюновий дим містить принаймні 80 різних речовин, що викликають рак. Під час вдихання диму хімічні речовини потрапляють у легені, переходять у кровотік і розносяться по всьому тілу. Чим більше людина курить, чим у молодшому віці вона починає палити і чим довше продовжує палити – тим більше підвищується ризик розвитку раку. За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. В свою чергу відмова від куріння, зменшує ризик розвитку раку на 70%.

Алкоголь – це головна причина смертності та інвалідності для людей у віці 15-49 років та сьома причина для всіх вікових груп у світі. До основних причин смертності, спровокованої алкоголем, відносяться: серцево-судинні захворювання, різні види раку (молочної залози, печінки, кишківника), цироз печінки, інфекційні хвороби, аварії, травми. Безпечної дози алкоголю не існує! Незалежно від кількості, вживання алкоголю негативно впливає на організм.

5. Не відмовляйтесь від грудного вигодовування. Це запорука здоров’я не лише дитини, а й жінки. З молоком матері немовля отримує поживні речовини та вітаміни, а також антитіла – захист від хвороб. Від грудного вигодовування отримують користь і матері, у яких знижується ризик розвитку раку молочної залози, раку яєчників та діабету.

Вчасно проходьте профілактичні огляди у свого сімейного лікаря чи терапевта. Ваш лікар вчасно виявить ризики для здоров’я, допоможе відкоригувати спосіб життя, а за потреби – направить на аналізи та дослідження, до вузькопрофільних спеціалістів. Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Якщо ви помітили будь-які зміни у своєму здоров’ї – негайно зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта. Він спрямує вас на відповідні обстеження чи до вузького спеціаліста.

Онко-скринінг: які обстеження і у якому віці треба проходити чоловікам та жінкам

Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров’ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях.

Які обстеження і в якому віці слід пройти жінкам

Жінкам від 20 до 29 років треба проходити:

  • Клінічне обстеження грудних залоз – 1 раз на рік;
  • Цитологічну діагностику (ПАП-тест) на рак шийки матки – з 21 року, 1 раз на 3 роки.

Жінкам від 30 до 39 років треба проходити:

  • Клінічне обстеження грудних залоз – 1 раз на рік;
  • Цитологічну діагностику (ПАП-тест) та тест на вірус папіломи людини (ВПЛ-тест) – 1 раз на 5 років.

Жінкам від 40 до 49 років треба проходити:

  • Клінічне обстеження грудних залоз – 1 раз на рік;
  • Мамографію – 1 раз на 2 роки;
  • Цитологічну діагностику (ПАП-тест) та тест на вірус папіломи людини (ВПЛ-тест) – 1 раз на 5 років.

Жінкам від 50 років та старшим треба проходити:

  • Клінічне обстеження грудних залоз – 1 раз на рік;
  • Мамографія – 1 раз на 2 роки
  • Колоноскопію – 1 раз на 5 років.

Після 60 років інші обстеження призначає сімейний лікар чи терапевт за потребою.

Які обстеження і в якому віці слід пройти чоловікам

Чоловікам від 40 до 49 років треба проходити:

  • Огляд у уролога – 1 раз на рік.

Після огляду лікар може призначити аналіз крові на ПСА-тест (Простат-специфічний антиген).

Чоловікам від 50 років і більше треба проходити:

  • Огляд у уролога – 1 раз на рік.

Після огляду лікар може призначити аналіз крові на ПСА-тест (Простат-специфічний антиген).

  • Колоноскопію – 1 раз на 5 років.

Після 60 років інші обстеження призначає сімейний лікар чи терапевт за потребою.

Важливо: Якщо ви помітили будь-які зміни у своєму здоров’ї – негайно зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта. Він спрямує вас на відповідні обстеження чи до вузького спеціаліста

Порядок надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на гострий мозковий інсульт

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, яке виникає
внаслідок розриву судини або закупорки її тромбом (кров’яним згустком). У
результаті цього уражена ділянка мозку не отримує необхідної кількості
крові та кисню і нервові клітини в цій ділянці мозку гинуть протягом
декількох хвилин. При цьому відбувається втрата деяких функцій (рухи,
чутливість тощо) у цій частині тіла, яку контролює уражена ділянка мозку.
Своєчасна допомога хворому з інсультом у перші години має принципове
значення і значно підвищує шанси на успішне лікування та одужання.
Ознаки гострого мозкового інсульту:

  • раптова зміна виразу обличчя, порушення його симетрії;
  • раптова слабкість та/або оніміння в руці чи нозі з одного боку;
  • раптове порушення мовлення/розуміння простих команд/запитань;
  • раптове погіршення зору в одному або в обох очах;
  • раптове порушення ходи;
  • запаморочення, втрата рівноваги або координації;
  • виражений головний біль без наявної причини.
    Послідовність дій при наданні домедичної допомоги постраждалим при
    підозрі на гострий мозковий інсульт:
  • перед наданням допомоги переконатися у відсутності небезпеки та за її
    відсутності перейти до наступного кроку;
  • заспокоїти постраждалого та пояснити свої подальші дії;
  • здійснити виклик екстреної медичної допомоги та дотримуватись
    вказівок диспетчера прийому виклику;
  • надати постраждалому максимально зручного для нього положення.
    Рекомендовано надати постраждалому підвищеного положення голови
    15-30 градусів;
  • не давати постраждалому їсти та пити;
  • забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади
    екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  • при погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної
    (швидкої) медичної допомоги, повторно здійснити виклик екстреної
    медичної допомоги;
  • за можливості зібрати у постраждалого максимально можливу
    кількість інформації, стосовно точного часу початку захворювання та
    можливих обставин, які з цим пов’язані. Всю отриману інформацію
    передати працівникам бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги
    або диспетчеру прийому виклику.
    Якщо до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги у
    постраждалого зникли наявні ознаки гострого мозкового інсульту, жодним
    чином не слід відміняти виклик. Постраждалому слід пояснити про
    необхідність подальшої госпіталізації та обстеження.

Якщо до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги
постраждалий втратив свідомість, слід перейти до Порядку надання
домедичної допомоги при раптовій зупинці кровообігу затверджених наказом
Міністерства охорони здоров’я України від 09 березня 2022 року № 441.

Опитування

Міністерство молоді та спорту України проводить моніторинг з метою,
визначення рівня залученості до рухової активності та здорового способу
життя різних вікових груп та соціальних верств, постійного спостереження
основних показників рухової активності, створення та покращення умов для
занять руховою активністю та спортом.
Одним із завдань моніторингу є формування пропозицій щодо
удосконалення системи залучення населення до занять руховою активністю
та спортом і розроблення, на основі даних моніторингу, обґрунтованих
рекомендацій для прийняття державних управлінських рішень, спрямованих
на покращення якості залучення населення до занять руховою активністю та
спортом.
  Анкета для проведення онлайн опитування населення для моніторингу
основних показників рухової активності різних вікових груп та соціальних
верств населення розміщена на платформі https://survey.stat.gov.ua
 Опитування проводиться в усіх регіонах України з 18 грудня 2023 року
по 18 січня 2024 року серед різних груп населення з 18 років і до 65 років та
старші.
  Пройти всеукраїнське опитування можна також за
посилання https://survey.sportforall.gov.ua