ХОЛЕРА!

ХОЛЕРА – це гостра інфекційна хвороба, що характеризується діареєю, блювотою і вираженим зневодненням організму.

Збудники холери стійкі в навколишньому середовищі. У воді вони виживають від декількох днів до декількох тижнів, у випорожненнях без висихання – 217 днів, але дуже чутливі до сонячного світла, висушування, дезінфікуючих засобів,  швидко гинуть при кип’ятінні.

Джерела інфекції – хворі на холеру, реконвалесценти-вібріононосії,  здорові (транзиторні) носії. Хворі з явно вираженою клінічною картиною холери виділяють у зовнішнє середовище в добу до 10 – 30 л випорожнень, в 1 мл яких міститься від 106 до 109 вібріонів. Реконвалесценти-вібріононосії виділяють збудників у середньому протягом 2 – 4 тижнів, транзиторні носії – 9 – 14 днів.

Провідним шляхом передачі холери є водний. Зараження відбувається при питті інфікованої води, використанні її для миття овочів, фруктів, при купанні. Харчові спалахи холери зазвичай виникають серед обмеженого кола осіб, що вживають інфіковані продукти. При контактно-побутовому шляху збудник може бути занесений в рот руками або через предмети, інфіковані виділеннями хворих. Також поширенню холери можуть сприяти мухи.

Сприйнятливість до холери висока. Перенесене захворювання залишає після себе відносно стійкий імунітет. Повторні випадки хвороби рідкісні. Штучний імунітет до холери неповноцінний, так як ефективність існуючих вакцин ще невисока.

Інкубаційний період коливається від декількох годин до 5 діб (в середньому 2-3 дні). Діарея є початковим, характерним симптомом холери, виникає гостро, нерідко раптово вночі або вранці. Стілець рясний,  водянистий, з плаваючими пластівцями, надалі набувають вигляду рисового відвару. У хворого знижується апетит, з’являються спрага і м’язова слабкість. Температура тіла звичайно залишається нормальною, у важких випадках – знижена.

Відсутність лікування або його недостатність призводять до наростання зневоднення. У важких випадках холери різке зневоднення може розвинутися протягом 12 годин. Лікування холери проводиться виключно в умовах стаціонару. Якщо вчасно почати терапію, ймовірність смертності становить усього 1%.

Профілактичні заходи:

  • Мити руки перед їжею та приготування страв;
  • Мити руки після туалету;
  • Пити лише кип’ячену воду;
  • Ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням. У регіонах, схильних до поширення холери, також слід обдавати їх кип’ятком;
  • Купатися лише у дозволених місцях;
  • Не купувати їжу в сумнівних місцях;
  • Не їсти в неперевірених закладах громадського харчування.