День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня-День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В пам’ять тим,хто врятував світ.

                                          «Чорнобиль не має минулого часу…

Страшні події 1986 ніколи не зітруться з пам’яті теперішніх та майбутніх поколінь.14 грудня ми згадуємо тих, чиє життя забрав Чорнобиль, і намагаємося вирішити безліч проблем тих, хто втратив здоров’я на ліквідації Чорнобильської аварії.

В Україні комплексний вплив радіаційних і нерадіаційних факторів, що виник внаслідок аварії на ЧАЕС, призвів до погіршення стану здоров’я всіх категорій постраждалих, що виражається в збільшенні загальної онкологічної та неонкологічної захворюваності, зокрема за класами хвороб дихальної, ендокринної, серцево-судинної, травної, нервової систем, зростання інвалідності за рахунок не тільки онкологічної, але й загальносоматичної захворюваності.

Є незаперечна істина, що будь-яку хворобу легше попередити, ніж потім лікувати. Дбайливе ставлення до свого здоров’я та своєчасна профілактика-запорука якості життя в подальшому.

Основні чинники, які допоможуть попередити ризики соціально значущих патологій у контингенту ліквідаторів та потерпілих від катастрофи:

●правильне харчування. Бажано віддавати перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби. При цьому споживання жирів, масла, солодощів, алкоголю слід максимально скоротити;

●обов’язкове використання йодованої солі;

●для жінок репродуктивного віку -індивідуальна профілактика лікарськими препаратами йодиду калію у фізіологічних дозах (150–200 мкг/добу);

●фізична активність. Бажано більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом;

●стресостійкість. Бажано уникати стресів та вчитися справлятися з ними;

●здоровий спосіб життя. Відмова від шкідливих звичок;

●контроль тиску,рівня глюкози у крові, рівня холестерину;

●регулярний медогляд. Регулярне відвідування сімейного лікаря та вчасне проходження профілактичних скринінгів.

Висловлюємо слова щирої подяки усім ліквідаторам, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Від щирого серця бажаємо Вам і Вашим родинам міцного здоров’я та довголіття.