«Моє здоров’я, моє право»

7 квітня весь світ святкує Всесвітній день здоров’я, який було започатковано на честь створення, а точніше прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 1948 році.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ця тема має на меті сприяти праву кожного, будь-де, мати доступ до медичних послуг, освіти та інформації. Це право кожної людини, включаючи людей, які живуть з ВІЛ, на профілактику та лікування, право приймати рішення про своє здоров’я та право на поважне та гідне ставлення. Він також зосереджується на сприянні доступу до питної води, чистого повітря, якісного харчування, якісного житла, гідних умов праці та навколишнього середовища та свободи від дискримінації для всіх верств суспільства.

Для України зазначена тема відгукується максимально, адже в умовах війни мільйони українців вимушено опинилися в скрутному становищі, не маючи доступу до медичних послуг, якісних продуктів харчування та питної води, а також не маючи можливості на задовільні побутові умови, повноцінний сон тощо. Всі ці фактори значно вплинули на фізичне та психічне здоров’я українців.

• Немає фізичного здоров’я без психічного здоров’я. Психічне здоров’я є основою вашого загального благополуччя. Дуже важливо щодня керувати своїм емоційним здоров’ям і оцінювати його. Крім того, не соромитися звертатися за допомогою до фахівця, коли це необхідно.

• Забезпечення здорового циклу сну також є важливим аспектом. У теперішніх обставинах важко підтримувати здоровий цикл сну. Однак для підтримання кращого самопочуття та збереження здоров’я потрібно використовувати доступні методи, які допоможуть краще спати. Ми завжди закликаємо бути уважними до здоров’я власного та ваших близьких.

• Як відомо, краще попередити, ніж лікувати. Регулярні огляди допоможуть запобігти та вчасно діагностувати захворювання. Регулярні обстеження можуть допомогти Вам і Вашій родині запобігти багатьом захворюванням.

«Моє здоров’я-моє право». Цей девіз нагадує, що право на здоров’я — одне з базових прав людини. Будь-який житель Землі повинен мати можливість вести здорове життя, незважаючи на стать, вік чи статус. Тож охорона здоров’я громадян – основне завдання нашої держави!

Будь ласка, бережіть себе та близьких.
Все буде Україна
💙💛